Sosyal Medya

Coğrafyamız

AsyaÂ’da tarihi temas

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Hindistan’ın yeni Başbakanı Modi ile görüştü. Son 66 yılda dört kez savaşa giren iki ülkenin liderleri görüşmede ılımlı mesajlar verdi.



Hindistan'da beÅŸ hafta süren seçimlerden galip çıkan Narendra Modi, Pakistan lideri Navaz Åžerif ile baÅŸkent Yeni Delhi'de görüÅŸtü. 

Liderler görüÅŸmede iki ülke arasındaki sorunlar üzerinde yoÄŸunlaÅŸtı. Yaklaşık 40 dakika süren görüÅŸme sonrası açıklama yapan Modi, iki ülke arasındaki görüÅŸmelerde ilerleme saÄŸlayabilmek için Hindistan'ı hedef alan terör saldırılarının sona ermesi gerektiÄŸini söyledi.

Hindistan DışiÅŸleri Bakanı Sushma Swaraj'ın da hazır bulunduÄŸu toplantıda, 2008'deki Mumbai saldırıları da gündeme geldi.

GörüÅŸmede, iki ülke arasındaki en önemli anlaÅŸmazlıklardan biri olan KeÅŸmir konusunun ise ele alınıp alınmadığı ise bilinmiyor.

66 yılda bir ilk

Pakistan lideri Navaz Åžerif pazartesi günü yeni BaÅŸbakan Modi'nin yemin törenine katılmıştı. 

Åžerif’in ziyareti iki ülke tarihi açısından oldukça kritik. Hindistan ve Pakistan’ın 1947'de Büyük Britanya’dan bağımsızlıklarını kazanmalarından bu yana ilk kez bir baÅŸbakan diÄŸerinin yemin törenine katıldı.

‘Yeni sayfa açılabilir’

Yeni baÅŸbakan Narendra Modi'nin partisi BJP yıllardır Pakistan'a karşı katı bir tutum sergiliyordu. 

Hindistan Haber Ajansı’na konuÅŸan Pakistan lideri, Hindistan'la iliÅŸkilerinin düzelmesini istediÄŸini söyledi. "Birbirimizle iletiÅŸime geçebilmemiz için önümüzde bir ÅŸans var" diyen Åžerif, iliÅŸkilerde yeni bir sayfa açılabileceÄŸinin altını çizdi.

Pakistan ve Hindistan, 1947’den bu yana, iki ülke sınırında yer alan KeÅŸmir Bölgesi sebebiyle üç kez savaÅŸa girdi. 1971 yılında ise o dönem Pakistan topraklarında yer alan BangladeÅŸ’in bağımsızlığını ilan etmek istemesi iki ülkeyi baÅŸka bir savaÅŸa daha sürükledi.

Balıkçılar serbest

Pakistan karasularını ihlâl ettikleri gerekçesiyle tutuklu bulunan 151 Hintli balıkçı ise BaÅŸbakan Åžerif'in emriyle serbest bırakıldı.

Balıkçılar, Modi'nin yemin törenine katılması için Pakistanlı mevkidaşına davetiye göndermesinin ardından salıverildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.